چگونه مطالبی را که میخوانیم، فراموش نکنیم؟
خواندن کتاب به ما کمک میکند تا با زندگی دیگران آشنا شویم. بجای شخصیت اصلی داستان حتی در یک کشور دیگر زندگی کنیم. از تجربهها و رخدادهای متفاوت در نقاط مختلف دنیا باخبر شویم.
اما اگر بعد از خواندن کتابها فقط مطالب کمی از آنها در خاطر شما بماند این نمیتواند اتفاق خوبی باشد. بهبود حافظه برای به خاطر سپردن چیزهایی که میخواهیم یکی از دغدغههای خوانندگان کتاب میباشد. این امر تنها به رمان ختم نمیشود و شامل مجلات علمی، کتابهای تخیلی، کتابهای درسی و مقالات نیز میباشد. روشهای سادهای که در ادامه توضیح داده میشود به شما کمک میکند که چگونه آن چیز را که میخوانید در مغز خود کدگذاری کنید و قدرت حافظه خود را افزایش دهید.
اول : کم کردن سرعت
قبل از هرچیزی و بررسی روشهای مختلف برای تکنیکهای به خاطر سپاری مطالبی که میخوانید باید به سرعت خواندن توجه ویژه کنیم. اگر شما میخواهید بسیاری از مطالبی را که میخوانید به یاد آورید باید آن را آرام و با تامل بخوانید و روی چیزی که میخوانید فکر کنید. تکنیکهای تندخوانی و گرفتن اصل مطلب راهکارهای کارآمدی هستند اما این روشها به شما در یادآوری مطالب در دراز مدت کمکی نمیکند. اگر شما برای مطلبی که میخوانید زمان بیشتری اختصاص دهید خیلی بهتر آن مطلب را به یاد خواهید آورد.
دوم: یادداشت برداری
یادداشت برداری از چیزی که میخوانید یکی از روشهای رایج برای یادآوری بهتر مطالب است. اما بسیاری از کسانی که این روش را استفاده میکنند معمولا بعد از خواندن کتاب مورد نظر دفتر یادداشت خود را یا گم میکنند یا دیگر به آن رجوع نمیکنند. مهمترین کلید یادداشت برداری این است که تمام یادداشتهای خود را در یک جا مانند کامپیوتر، یا نرم افزار و سایتهای مخصوص یادداشت برداری ذخیره کنید. سازماندهی یادداشتها در به یادآوری مطالب کمک شایانی میکند.
سوم: نوشتن نقد یا نظر شخصی
مانند یادداشت برداری از کتاب، نوشتن یک نقد یا نظر شخصی (Review) در مورد کتاب برای سازماندهی دوباره مطالبی که خواندهاید بسیار مفید است.از طرفی اگر بخواهید در مورد یک کتاب خاص نقدی بنویسید مجبور میشوید که کتاب را دقیقتر بخوانید. برای نوشتن نقد برروی نقاط ضعف و قوت کتاب متمرکز میشوید و این ناخودآگاه باعث میشود مطالب کتاب در حافظه بلند مدت شما برود.
چهارم: در مورد چیزی که میخوانید بحث کنید
صحبت کردن در مورد مطالب کتاب با دیگران در به خاطرسپاری مطالب کتاب کمک میکند. میتوانید با دوستان خودتان یا در سایتهایی که کتاب و مقاله مورد نظر شما را ارائه کردهاند در مورد کتاب به تبادل نظر بپردازید. در واقع چیزی بهتر از این وجود ندارد که نظرات تازهای در مورد کتاب از دیگران بشنوید.
سخن آخر :
یک اشتباه رایجی که در بین مردم وجود دارد این است که فکر میکنند هر چه تعداد کتابهایی که میخوانند بیشتر باشد توانستهاند اطلاعات بیشتری جمعآوری کنند. اما این مسئله اشتباه است مهم نیست که چه تعداد کتاب میخوانیم مهم این است که مطالبی را که میخوانید به خوبی به خاطر بسپارید و قادر باشید از مطالبی که یاد گرفتید در مواقع ضروری استفاده کنید.
11 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
با این روش مرور دوره ای یادداشت ها هم میتونید مطالب رو به حافظه ی بلند مدت خودتون بسپارید:
1 روز بعد، 3 روز بعد، 10 روز بعد، یک ماه بعد و 3 ماه بعد
روش جالبی بود ?
سلام اول از همه تشکر از زنگ دانش به خاطر مطالب مفیدتون
آیا تند خوانی در یاد آوری مطالب واقعا ثایر داره ؟ بعد تا چه حدی ثاتیر گذار هست؟
تایپیستی کتاب نخونیم یه تایپیست ممکنه در طی سالها کتاب های زیادی تایپ کنه ولی حتی یک برگ از کتابها رو نفهمیده. سعی کنیم مضمون اصلی کتاب ها رو دریافت کنیم
دقیقا همینطور هست که میفرمایید، شاید یک صفحه از کتاب بتونه کیفیت زندگی ما رو بالا ببره. این مهمه که چی از کتابها دریافت میکنیم و چه مقداری رو میتونیم تو زندگیمون به کار بگیریم. وگرنه تعداد کتابهای خونده شده ملاک نیست.
سلام
مطلب خوب و مفیدی بود
عالیه
ممنونم
خیلی عالی بود … ?
ممنون از مطلب خوبتون
سلام، ممنون از مطلب جالب، اما به نظرم خیلی مهم که کتاب بیشتری بخونه یه فرد، اما به یاد آوردنش هم خیلی مهمه اما بیشتر به یاد آوری ها متاسفانه برای پز دادن هستش که میان کلامشون یه جمله از یک کتاب میگن،
به نظرم تاثیر خوندن کتاب در ضمیر ناخودآگاه و استفاده از مطالبه کتاب خونده شده در زندگی به صورت ناخودآگاه خیلی مهمتر از به یاد آوردن متن و جملات کتاب هستش
با تشکر از مطلب مفیدتون
واقعا حرف راس هس با تشکر فراوان بزرگترین مشکل من همین بحث بود با تشکر
ممنون دوست عزیز، ایشالا در پستهای بعد در مورد تکنیکهای یادداشت برداری و نحوه صحیح نگهداری یادداشتها هم مطلب میذارم.