آموزش پایتون از صفر – متغیرهای عددی در پایتون [قسمت چهارم]
آموزش پایتون از صفر – متغیرهای عددی در پایتون
متغیرهای عددی در پایتون; سلام خدمت کاربران عزیز، امروز با یک قسمت دیگه از سری آموزش های پایتون از صفر در خدمت شما هستیم. توی این قسمت که ادامه آموزش از قسمت قبلی (متغیرها در پایتون) هستش به بررسی متغیر های عددی و بولین هستیم. پیشنیاز این قسمت این است که قسمت قبلی را خوب بلد باشید پس اگر قسمت قبلی که به مفهوم متغیر ها پرداختیم را مطالعه نکرده اید به شما پیشنهاد میکنیم ابتدا به سراغ قسمت سوم آموزش پایتون از صفر بروید.
متغیرهای عددی
متغیر های عددی در پایتون همانطور که از نامشان پیداست، کارشان ذخیره کردن عددها هستند که در برنامه های زیادی به کارمان می آید. همانطور که در قسمت قبلی گفتیم شما برنامه ای را نمیتوانید پیدا کنید که در آن متغیر ها به کار نرفته باشند! در اینجا میتوانیم بگوییم شما نمیتوانید برنامه ای را پیدا کنید که متغیرهای عددی در آن کاربرد نداشته باشند! پس متغیرهای عددی خیلی مهم هستند و شما اگر میخواهید یک برنامه نویس پایتون باشید، باید این متغیرها را خوب یاد بگیرید و با آنها تمرین کنید.
متغیرهای عددی در پایتون به سه نوع پرکاربرد تبدیل میشوند:
-int یا عدد صحیح
-float یا عدد اعشاری
-complex یا عدد پیچیده
متغیرهای اعداد صحیح یا int :
در قسمت قبلی هم گفتیم، پایتون به صورت خودکار نوع متغیر را تشخیص میدهد. پس نیازی نیست شما برای هر نوع از متغیرها عملیات خاصی انجام دهید. اما شروطی که باعث میشود متغیری در دسته int ها قرار بگیرد به قرار زیر است:
-یک عدد منفی یا مثبت، فرقی ندارد
-بدون قسمت اعشاری
-طول آن هم میتواند بی نهایت باشد
مثال هایی از int :
a = 23
b = 5252342342352352464524523
c = -23545
متغیرهای اعداد اعشاری یا float :
این متغیرها نیز همانطور که از اسمشان پیداست، یک عدد اعشاری در خودشان ذخیره کرده اند. شروطی که باعث میشود متغیری در دسته float ها قرار بگیرد عبارت است از:
-یک عدد (منفی یا مثبت فرقی ندارد)
-با حداقل یک رقم اعشار (یا میتواند بیشتر باشد)
مثال هایی از float :
m = 2.20
n = -3.14
k = 123.4
یک روش دیگر نیز برای تعریف متغیرهای float نیز استفاده از عدد e میباشد. به این صورت که عدد اصلی را مینویسید و سپس e و سپس 10 به توان عدد بعد از e میشود و ضربدر عدد اصلی میشود. مثال ببینید:
a = 10e2
آیا میتوانید بگویید مقدار نهایی a چند میشود؟ اگر حدستان 1000 بوده پاسخ درست است. در واقع 10 به توان 2 میشود 100 و سپس با 10 که عدد اصلی ما هست ضرب میشود.
شاید بگویید که این باید جزو اعداد صحیح یا int دسته بندی شود اما اگر یک برنامه بنویسید و این عدد را چاپ کنید میبینید که خروجی به شما 1000.0 را نشان میدهد و اعشار آن یعنی باید در دسته float ها طبقه بندی شود.
متغیرهای اعداد پیچیده یا complex :
این متغیرها ممکن است برای برنامه نویس های معمولی کمی گنگ باشند چون بیشتر به درد مهندس های برق و فیزیک و .. که میخواهند از پایتون در پروژه هایشان استفاده کنند کاربرد دارد. نحو تعریف آن به همراه j در کنار عدد موردنظر است. شما در همین حد کافیست در مورد این اعداد بدانید و اگر جایی کارتان به این اعداد رسید آن وقت میتوانید با سرچ در اینترنت بیشتر و بیشتر در مورد این نوع اعداد بدانید.
مثال هایی از complex :
x = 4+6j
y = 3j
z = -13j
تبدیل متغیرها به همدیگر
در پایتون ما میتوانیم متغیرهای عددی را به همدیگر تبدیل کنیم. همچنین تبدیل رشته هایی که فقط عدد در خودشان دارند را نیز میتوانیم به عدد تبدیل کنیم. به مثال توجه کنید:
a = 5.2
b = int(a)
ما در اینجا دو متغیر داریم که a از نوع اعشاری است. و برای تعریف b گفتیم برابر همان متغیر a باشد ولی ابتدا آن را به int تبدیل کن! اگر این برنامه را بنویسید و مقدار متغیر b را چاپ کنید میبینید که مقدار b برابر 5 میباشد. یعنی بخش صحیح متغیر a .
برعکس این کار یعنی تبدیل عدد صحیح به عدد اعشاری نیز ممکن است. اگر این کار را انجام دهید به عدد صحیح شما یک رقم اعشار اضافه میشود. مثلا اگر عدد صحیح شما 10 باشد عدد اعشاری آن میشود 10.0 .
همانطور که در بالا گفتیم میتوانیم رشته ها را نیز به عدد تبدیل کنیم. نحو تبدیل آن نیز ساده است. ببینید:
n = “3”
m = int(n)
در اینجا ما یک متغیر رشته ای n داریم که رشته 3 را در خودش ذخیره کرده. اگر بخواهیم از این 3 به عنوان یک عدد استفاده کنیم باید آن را به عدد تبدیل کنیم. کاری که در خط دوم این مثال انجام داده ایم و در متغیر m آن را ذخیره کرده ایم.
همینطور میتوانید تمام انواع اعداد را در پایتون به رشته تبدیل کنید. ببینید:
c = 2.14
d = str(c)
به همین سادگی…!
نکته: شما اعداد پیچیده را نمیتوانید به اعداد دیگر تبدیل کنید.
متغیرهای بولی یا Boolean
این متغیرها فقط دو مقدار قبول میکنند: True و False
شاید بپرسید کاربرد این متغیر ها در چیست؟! خب در برنامه نویسی شما بیشتر وقت ها نیاز دارید بدانید یک عبارت درست است یا خیر.
یا وقتی شما دو عبارت را با هم مقایسه میکنید خروجی شما یک متغیر بولی میباشد.
به عنوان مثال شما اگر در پایتون بنویسید:
1 == 2
برای شما عبارت False برگردانده میشود. چون مسلما 1 برابر 2 نیست! میتوانید این کار را با علامت های > و < نیز امتحان کنید و نتایج را ببینید.
متغیرهای بولین بیشتر در شرط ها کاربرد دارند. شرط ها را در آینده بررسی میکنیم و میبینید. اما شاید برایتان جالب باشد که چه چیزهایی در پایتون درست هستند چه چیزهایی غلط؟!
اگر در پایتون بنویسید:
bool(“salam”)
به شما عبارت True برگردانده میشود! یعنی این رشته درست است! به طور کلی همه چیز در پایتون درست یا True محسوب میشوند، به جز:
-خود False !
-عبارت None
-عدد صفر 0
-رشته خالی یا “”
-لیست، تاپل، دیکشنری های خالی (این سه در آینده آموزش داده میشود)
آموزش ویدیویی متغیرهای عددی در پایتون
جمع بندی:
در این بخش با متغیرهای عددی در پایتون و انواع آن و همچنین متغیرهای بولی آشنا شدیم. سعی کنید در برنامه هایتان از انواع متغیرهای عددی استفاده کنید و یا آنها را به همدیگر تبدیل کنید تا برایتان جا بیوفتد. همچنین در مورد متغیرهای بولی کافیست دو عبارت در یادتان باشد: True و False … همین! در برنامه نویسی (و تا حدودی دنیای واقعی) یک چیزی یا غلط است یا درست! این سری آموزشی را میتوانید با Bookmark کردن آموزش رایگان پایتون دنبال کنید
دیدگاهتان را بنویسید