ده فناوری اساسی و نوظهور
در این مطلب میخواهیم در مورد ده فناوری اساسی و نوظهوری که باعث متحول شدن دنیای فناوری شدهاند صحبت کنیم. بدون شک این موضوعات از مباحث داغ (Hot topic) رشته مهندسی بخصوص کامپیوتر بشمار میروند. و جای کار بسیاری هم از نظر تئوری در دانشگاهها و هم عملی برای بازار کار دارند. هدف از این مطلب بیشتر یک آشنایی کلی با این ده فناوری است به همین دلیل بصورت مختصر به هر کدام اشاره خواهیم کرد.
در تصویر زیر ده فناوری روز دنیا را میبینید در ادامه به توضیح مختصر هر کدام خواهیم پرداخت.
زنجیری بلوکی (Blockchain) :
Blockchain یک تکنولوژی برای برنامه های معاملاتی نسل جدید میباشد که ، اعتماد، پاسخگویی و شفافیت در فرآیندهای کسب و کار را فراهم میکند . این ، یک design pattern معروف توسط bitcoin ساخته شده است.
دادههای حجیم(Big Data) :
Big data اصطلاحی است برای مجموعه داده های حجیم که بزرگ ، متنوع ، با ساختار پیچیده و با دشواریهایی برای ذخیره سازی ، تحلیل و تصویرسازی (نمایش) ، پردازشهای بیشتر یا نتایج میباشد. پروسه تحقیق بر روی داده های حجیم جهت آشکارسازی الگوهای مخفی و راز همبستگیها ، تجزیه و تحلیل big data نامیده میشود. این اطلاعات مفید برای سازمانها وشرکتها در جهت کسب بینش غنی تر و عمیقتر و موفقیت در رقابت کمک میکند.
واقعیت افزوده(Augmented Reality) :
واقعیت افزوده (به انگلیسی: Augmented Reality) یک نمای فیزیکی زنده، مستقیم یا غیرمستقیم (و معمولاً در تعامل با کاربر) است، که عناصری را پیرامون دنیای واقعی افراد اضافه میکند. این عناصر بر اساس تولیدات کامپیوتری که از طریق دریافت و پردازش اطلاعات کاربر توسط سنسورهای ورودی مانند صدا، ویدئو، تصاویر گرافیکی یا دادههای GPS میباشد ایجاد میشود.
پرینتر سه بعدی(3D Printing) :
چاپگرهای سه بعدی ( 3D Printers ) وسیلههایی هستند که با استفاده از آنها میتوانید از فایل های سه بعدی که در کامپیوتر خود دارید، نمونه سه بعدی واقعی بسازید.امروزه مدلسازی سه بعدی در رشته های گوناگونی همچون قطعه سازی، معماری، طراحی صنعتی، روباتیک، صنایع هوافضا و…رایج است. این مدلسازیها تا پیش از این به شکل تصاویر دو بعدی روی صفحه های نمایشگر یا روی کاغذ ارائه می شدند تا افراد با دیدن آنها درکی از آنچه طراحان در ذهنشان دارند بدست آورند.
واقعیت مجازی(Virtual Reality) :
واقعیت مجازی یا Virtual Reality که به اختصار با حروف VR نمایش داده میشوند عبارتند از تلاش بشر برای برداشتن مرزهای بین فضای واقعی و فضای مجازی. سال هاست که محققین به دنبال راهی برای ادغام کردن فضای مجازی و فضای واقعی هستند و این همه تحقیق برای آسان کردن زندگی انسانها و ایجاد جذابیت در میان مشغلههای فراوان کاری در اجتماعهای امروزی که همه درگیر زندگی روز مره هستند ایجاد چنین فضایی که انسانها را گاهی از خستگیها و مشغلههای فکری دور میکند به شدت احساس میشود.
هوش مصنوعی(Artificial Intelligence) :
هوش مصنوعی یا هوش ماشینی (به انگلیسی: Artificial Intelligence) هوش مصنوعی به هوشی که یک ماشین در شرایط مختلف از خود نشان میدهد، گفته میشود. به عبارت دیگر هوش مصنوعی به سیستمهایی گفته میشود که میتوانند واکنشهایی مشابه رفتارهای هوشمند انسانی از جمله درک شرایط پیچیده، شبیهسازی فرایندهای تفکری و شیوههای استدلالی انسانی و پاسخ موفق به آنها، یادگیری و توانایی کسب دانش و استدلال برای حل مسایل را داشته باشند.
رباتها(Robots) :
روبات یک دستگاه الکترو-مکانیکی یا یک نرمافزار هوشمند برای جایگزینی با انسان به هدف انجام وظایف گوناگون است. یک ماشین که میتواند برای عمل به دستورهای گوناگون برنامهریزی گردد و یا یک سری کارهای ویژه انجام دهد. به ویژه آن دسته از کارها که فراتر از تواناییهای طبیعی و سرشتی بشر باشند. این ماشینهای مکانیکی برای بهتر به انجام رساندن کارهایی چون احساس کردن، دریافت نمودن و جابجایی اشیا یا کارهای تکراری مانند جوشکاری فراوری میشوند.
اینترنت اشیاء(Internet of things) :
اینترنت چیزها (به انگلیسی: Internet of Things) (مخفف انگلیسی: IoT) که گاهی در زبان انگلیسی اینترنت اشیا هم برای این کلمه استفاده میشود، به طور کلی اشاره دارد به بسیاری از چیزها شامل اشیا و وسایل محیط پیرامونمان که به شبکه اینترنت متصل شده و بتوان توسط اپلیکیشنهای موجود در تلفنهای هوشمند و تبلت کنترل و مدیریت شوند. اینترنت چیزها به زبان ساده، ارتباط سنسورها و دستگاهها با شبکهای است که از طریق آن میتوانند با یکدیگر و با کاربرانشان تعامل کنند. این مفهوم میتواند بهسادگی ارتباط یک گوشی هوشمند با تلویزیون باشد و یا به پیچیدگی نظارت بر زیرساختهای شهری و ترافیک. از ماشین لباسشویی و یخچال گرفته تا پوشاکمان؛ این شبکه بسیاری از دستگاههای اطراف ما را در برمیگیرد.
ژنتیک(Genetics) :
مهندسی ژنتیک، به مجموعه روشهایی گفته میشود که به منظور جداسازی، خالص سازی، وارد کردن و بیان یک ژن خاص در یک میزبان بکار میروند و نهایتاً منجر به بروز یک صفت خاص و یا تولید محصول مورد نظر در جاندار میزبان میشود. کاربردهای مهندسی ژنتیک تقریباً نامحدود به نظر میرسد. این علم کاربردهای زیادی در علوم پایه، تولیدات صنعتی، کشاورزی و علوم پزشکی دارد. در زمینه علوم پایه، بررسیهایی مانند مکانیزمهای همانند سازی DNA و بیان ژنها در پروکاریوتها، یوکاریوتها و ویروسها و همچنین چگونگی ساخته شدن و تغییرات پروتئینهای داخلی سلول و همچنین مکانیزم ایجاد سرطان از جمله کاربردهای مهندسی ژنتیک است.
2 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
عالی بود ممنون .
سلام.جامع و مفید بود.